noordpolderzijl

noordpolderzijl

donderdag 17 september 2020

rondje nederland – 1: delfzijl, een verkeerde beslissing (?)

Kreeg een geruststellend bericht van vaste lezeres M te W. Zij had via-via vernomen dat onze Kottense oppaskippen de laatste paar dagen “van de leg” waren geweest. Heeft volgens haar alles met de ruiperiode te maken. Kippen gaan in de rui om versleten veren te vervangen en een “wintertruitje” aan te trekken. Hoewel rui geen ziekte is, voelen kippen zich dan niet echt kiplekker. Wil je eieren hebben, dan moet je die in deze periode bij de supermarkt kopen. Het broedseizoen is afgelopen. Wijze woorden van deze dame. En bedankt voor de informatie.

Nog even de bus afgetankt met (Nederlandse) diesel: 1.009 € per liter. Bleek in Duitsland nog een fractie van een eurocent goedkoper te zijn volgens mijn tankapp, maar niet de moeite waard om een paar kilometer om te rijden. Eigenlijk jammer dat we dit jaar niet zoveel kilometers maken, dieselprijstechnisch gezien; ik heb het even niet over het milieu.

woensdag 16 september: @ delfzijl 

Nog even genieten van de Indian Summer. Uit de vier windrichtingen kozen we dus de verkeerde, tenminste voor zover het het weer betrof. We vertrokken met een stralend zonnetje en 22 graden en kwamen aan in een zwaar bewolkt Delfzijl met 19 graden en een gevoelsmatige ijzige wind die schuin over het wad met kracht 4 of zo onze kant op kwam. 

Broer/zwager en schoonzus hadden ons al gewaarschuwd: de grijze koppen hebben hun dozen en sleurhutten uit de schuur gehaald en zijn massaal op pad, met name in het eigen land. Om half een konden we nog net het laatste reguliere plekje van Camperlocatie Eemsdijk in beslag nemen (sitecode Campercontact 78.130, € 12,50 per nacht + 1 € voor 2 kwH vonkjes). Was er in mijn eentje een paar maand geleden geweest, toen waren de plekjes nog voor het uitzoeken. Vannacht stonden er een stuk of 10 meer dan de bedoeling is (het zal wel gedoogd worden).

Met trui en jas en 19 graden op de fiets naar Appingedam, Godlinze, Losdorp, Bierem, Leermens en Oosterwijtwerd (ben de juiste volgorde even kwijt). Eerste hoogtepunt was Appingedam en afgesloten met een rondje Delfzijlhaven. Blikvanger (naast de hangende keukens) in Appingedam is ongetwijfeld de Nicolaïkerk, waaraan geknutseld is van de 13e tot de 16e eeuw en dan vergeten we de verschillende restauraties te benoemen. Voor de geïnteresseerden: het is een romanogotische hallenkerk (vraag me niet wat dat moet voorstellen, heb het ook maar van horen zeggen). Erg leuk: men heeft later een raadhuis tegen de kerk aangebouwd. De overzichtsfoto van kerk-raadhuis-plein heb ik in juli gemaakt, de detailfoto van het raadhuis is tijdens dit fietstochtje door W geschoten. 


Dit gebied van Groningen kent veel mooie en vooral oude kerken. We reden toevallig langs die van Leermens. Deze kerk is een van de oudste van het noorden van Nederland. Altijd fijn dat een bordje vermeldt dat de kerk is opgetrokken uit tufsteen en kloostermoppen. Interessant, maar eigenlijk overbodige informatie. Laat W nu net vandaag uitgelegd hebben dat alles wat voor het woordje “maar” staat in principe gelogen is. Moet ik nog eens ernstig over nadenken. 

De haven van Delfzijl heeft haar glorietijd in de eerste helft van de vorige eeuw gehad. Tallships vol met chilisalpeter (je mag ook natriumnitraat of NaNo3 zeggen en wanneer alle woorden te moeilijk zijn, noem je het witte goedje gewoon kunstmest) gebruikten de haven om dit spul te lossen. Nog een leuke afbeelding opgeduikeld: het Duitse chilischip Erbrin in 1910 in de haven van Delfzijl (bron www.beeldbankgroningen.nl). 


Net op tijd om de laatste kilometers van de touretappe te zien op mijn telefoon. Moet dan regelmatig aan “vroeger” denken. In de tijd dat we geen tv hadden stond bij ons zo’n luidsprekerkastje in de keuken (zie afbeelding onder). Radiodistributie of draadomroep noemde men dat. Uitzendingen werden in een radiocentrale opgevangen door een aantal grote radio’s (die elk continue op één zender afgestemd waren). De uitzendingen werden via een kabel doorgegeven naar de abonnees. Kan me nog herinneren dat we de keuze hadden uit vier zenders: Hilversum 1, Hilversum 2 en op bepaalde uren van de dag de RONO (RadioOmroep Noord en Oost, de voorloper van alle provinciale radiozenders in noord en oost Nederland). Op vier zat geloof ik een buitenlandse zender met klassieke muziek. 


Geslapen als een roosje, van 22.30 tot 08.30. De oudjes zullen het wel nodig gehad hebben. 

V: 152.427; A: 152.623.