noordpolderzijl

noordpolderzijl

dinsdag 19 februari 2019

een warm weekendje


Grote beloften deden de weermannen en –vrouwen voor het weekend. Voorbereidende blikken op meteosites (in verband met de nakende voorjaarstocht naar het zuiden) lieten schitterende satellietfoto’s zien. Twee van die foto’s van Meteo France wil ik je niet onthouden. En als ik zo naar de plaatjes van het onbewolkte land kijk schieten me de woorden van een veel te jong overleden zeilmaatje te binnen: “Ik hou van Frankrijk, vooral als het in een fles zit”.

De Gelderlander (en dus ook de Limburger, het Noord-Hollands Dagblad, de Tubantia, De Stentor en alle andere kopbladen van het Algemeen Dagblad) had een treffende cartoon op pagina 2 staan en wat later een beetje surfen op het wereldwijde web op de term “global warming” leverde ook een leuk plaatje op. Kortom: tijd om Puzzel uit de stalling te halen en met de smoes “even controleren of alles werkt” het “gouden driehoekje” doen: Uelsen, Blijham en Bentelo. Er zijn nog wat kleine klusjes, zoals een niet werkend gaspitje (iets met de thermobeveiliging?) en een loszittend sierstripje (likje lijm zal wonderen doen).

vrijdag 15 februari: @ uelsen

Op het fietsje naar de stalling en zoals gewoonlijk: voor de winter als laatste erin en nu als eerste er weer uit. Zonder problemen starten (dankzij het regelmatige stroominfuus). 125.000 Is een mooie kilometerstand om het nieuwe seizoen mee te beginnen. De grootste inpakklus is zoals gewoonlijk het gasbussenwerk. En net als elk jaar ben ik weer vergeten welke kant de schroefdop op moet. Fluitend naar Uelsen: zonnetje op het campertje, donkere glaasjes op de neus, thermometer geeft een buitentemperatuur van 16 graden aan, erg veel zilverreigers onderweg en op veel verkeersborden zitten buizerds te loeren (busje toch een te grote prooi?). Druk in Uelsen Am Waldbad: er staan er al zes, steeds keurig met een vrije plek tussenruimte. Even slikken bij het trekken van een kaartje: prijsverhoging van 40 %, van vijf naar zeven Euro voor een overnachting. De boeven (volgens mij heeft Duitsland met de jaarwisseling geen btw-verhoging gehad). Iedereen heeft de stoeltjes buiten in het zonnetje staan, een boekje in de hand, een glaasje ingeschonken en vooruit: een schaaltje nootjes op tafel. Het merendeel van de campers heeft een geel nummerbord. Tegen half zes wordt het frisjes en gaat bij menigeen de schotel omhoog: in de avondstand. Puzzel is niet voorzien van tv-gemakken, maar een goede internetverbinding (van de gemeente) en later een prettig boek zorgen voor een aangename vrijdagavond.
zaterdag 16 februari: @ blijham

Toch een voor het ochtendgebeuren essentieel item vergeten in te pakken: de koffiekan. Behelpen dus met een filter los op een koffiekopje. Na het zwarte vocht en de gebakken eieren op naar het Groningse via de provincie Drenthe.
In Frankrijk heb ik de Route Napoleon al eens gereden, de legendarische Route 66 in Amerika staat nog steeds op mijn verlanglijstje. Vandaag mocht ik kennismaken met de “Hunebed Highway”. Nu heb ik al wel vaker op de N34 gereden, maar vanaf juli 2018 heeft men gemeend deze provinciale weg (tussen Zuid-Laren en Coevorden) te hernoemen in “Hunebed Highway”. Mona Keijzer herself mocht de doopplechtigheid uitvoeren. De naam is wel goed gekozen: van de 53 hunebedden die Drenthe kent staan er 47 aan de N34. Met een knipoog naar Amerika zijn ook speciale highwayborden geplaatst. Na één maand waren er al drie borden door souvenirjagers “veilig gesteld”, de provincie heeft overigens aangifte van diefstal gedaan.
Bij André op de Turfstee (onder de rook van Oude Pekela) het Chinese wonderrijwiel voor de dag gehaald en via een omtrekkende beweging de Jumbo met een bezoekje vereerd. Mooi fietsweer. Temperaturen wat minder dan vrijdag. De avond gebruikt om routes naar het zuiden met elkaar te vergelijken. En alweer een dagje met een gouden randje.

Voor de volledigheid: ook de Turfstee heeft haar prijs verhoogd (naar € 12,50 voor twee personen, als single betaal je één Euro minder).


zondag 17 februari: @ bentelo

Opnieuw de Hunebed Highway af, maar nu naar het zuiden om uiteindelijk neer te strijken op Campercamping De Bentelose Esch om bij John de opgespaarde vaat te doen en eens uitgebreid onder de sproeikop te staan (all-in voor 15 €). Airco aan tijdens het rijden, kwestie van op een knopje drukken. Vroeger met de Lelijke Eend ging dat een stuk ingewikkelder: bij ons eerste exemplaar (was trouwens een Diane) moesten we het dak net als de deksel van een sardineblikje helemaal naar achteren oprollen; alleen de “oprolsleutel” ontbrak. Een latere versie van de 2CV had een soort klapsysteem, hetgeen het leven van een eendbezitter al een stuk gemakkelijker maakte. Behalve dan wanneer je het dak aan de voorkant niet goed vastgemaakt had en het gevaarte met veel geweld naar achteren klapte, meestal als je op topsnelheid reed.
Net te frisjes om buiten te zitten in Bentelo, maar in de bus met de schuifdeur open is het ook erg aangenaam (schuifdeur later op de middag even een uurtje dicht. Het is zondag, dus het dutje moet gewoon doorgaan). Motto: “niets hoeven kan ook heel bevredigend zijn”.

’s Avonds me een beetje ingelezen in de term “ecorexia”. Ecorexia is een aandoening waarbij mensen geobsedeerd raken door duurzaam leven. Niet gewoon zuinig zijn op het milieu, maar een beetje teveel TE. Is net geen woord van het jaar 2018 geworden, evenmin als “vliegschaamte”. Van dat laatste heeft W ook een beetje last: voor 39 Euro naar Faro vliegen en uit dankbaarheid Transavia de lucht vol laten pompen met prettige stoffen als CO2). Ik kom hier in een later blog ongetwijfeld op terug.
maandag 18 februari: @ home

Geen haast, dus in alle rust een beetje opruimen en poetsen op deze plek waar echt alles klopt. Het was weer gezellig met mezelf, vanaf morgen even een paar daagjes kijken of W en ik nog met zijn tweetjes in de bus passen. Want “Het beste stuk huisraad is een goed wijf” waren ooit de woorden van onze wijze Jacob Cats. Onze tijdelijke achtertuin (en voortuin) ligt dan in de buurt van Wijk bij Duurstede.
Nu nog eerst even bij de grote tentenboer in Winterswijk een paar nieuwe stoelen aanschaffen. Obelink legt op dit ogenblik de laatste hand aan weer een gloednieuwe (grote) hal. Naar verluid gaat men van start met de verkoop van campers. We zullen het zien. Hieronder vast een voorproefje van een nieuwe serie W-in-de-luie-stand. En met de klantenkaart krijgen we uiteindelijk via gespaarde punten precies 1 % korting op de aanschaf: pik binnen, het was winter.

V: 125.000; A: 125.422