noordpolderzijl

noordpolderzijl

woensdag 10 augustus 2016

een tussendoortje

Johmasalade, Noordpolderzijl en Musselkanaal

W weer druk met vriendinnen, mantelzorgen en andere zaken die het leven interessant en leuk maken. “Ga er maar een paar daagjes tussenuit” is dan vaak de beste remedie om haar niet voor de voeten te lopen. Koelkastje vol, wijntje in het midden-onder en op naar de Lutte.
maandag 2 augustus: de Lutte

Op 800 meter van het Lutterzand (mooi wandel- en fietsgebied) ligt camperplaats Erve Velpen (hoog beoordelingscijfer op Campercontact). Niet dat ik wandelend of fietsend in het Lutterzand terecht ben gekomen: het regende (bijna) de gehele dag. Ook het terrein was wat drassig, maar een verharde ondergrond voorkwam wegzakken in het Twentse veen. Mooie plekken bij een boerderij en alle voorzieningen voorhanden. Het merendeel van de tijd deed de internetverbinding het ook. Toen het droog werd deed Gerard Vrooijink zijn incassoronde: 7 € en één flapje per persoon toeristenbelasting. Stroomaansluiting 2 euro. Een tasje met twee Johmasalades vormde een aardig welkomstcadeautje: Johma (oet Twente) is gevestigd in Losser. Overigens is de naam afkomstig van de oprichters Johan en Martin die in 1968 in een schuurtje in Glanerbrug begonnen zijn met hun saladefabricage, maar interesseert dat iemand? De Twentse Boerenkip van Johma vond ik wat lekkerder dan het Franse Kruidentuintje. Het was prettig lezen: wijntje, toastje (met die boerenkip), de regendruppels op het dak en de voorlaatste Tom Clancy die op mijn reader staat.
V: 73.851; A: 73.922
dinsdag 3 augustus: via Noordpolderzijl naar Musselkanaal
 
Een blik op de buienradar maakte de vraag “wat gaan we doen vandaag?” in één keer géén vraag meer: het noorden van het land zou het grootste aantal “droge momenten” laten zien. Was al een tijd van plan opnieuw Noordpolderzijl te bezoeken, voor mij het mooiste stukje Nederland. Ooit een keer op de Nieuwe Zorgen (een tjalk dus) opgestapt voor een heerlijke week op de Nederlandse en Duitse Wadden. Ook een van de eerste overnachtingen met het puzzeltje vond hier plaats, zie de foto in de kop van dit blog. Noordpolderzijl, wie is er niet geweest? Via de A31 naar het noorden, de A7 naar Groningen en daarna weggetjes met mooie vergezichten naar de Waddenzee, het laatste stuk single-track-road, dus steeds de uitwijkplekken goed in de gaten houden. Bij het Zielhoes aan de haven zijn een aantal nieuwe camperplaatsen en iets trekhutterigs aangelegd (op één grote witte doos na was het een dooie boel, maar het ziet er mooi uit). De blauwwitte luchten boven de haven nodigden uit tot het maken van een groot aantal foto’s die ongetwijfeld als achtergrond zullen dienen in het fotojaarboek 2016.
 
 
Noordpolderzijl is de kleinste zeehaven van Nederland en is ontstaan na de inpoldering van het gebied ten noorden van Usquert en Warffum. Door de inpoldering verdween ook de open zeeverbinding van die twee plaatsen. Voor kleine vissersschepen (die voornamelijk op garnalen visten) werd Noorpolderzijl de nieuwe thuishaven. Inmiddels zijn er geen vissersboten meer te vinden: schaalvergroting zorgde er voor dat de visafslag moest sluiten en de overgebleven Usquerter vissers (met UQ op de boeg) moesten uitwijken naar Harlingen en Eemshaven. Noordpolderzijl heeft jarenlang in het nieuws gestaan vanwege een uitgebreide en onsmakelijke ruzie: de gemeente (onder aanvoering van de burgemeester) wilde het Zielhoes – een plaatselijk bruin café in de voormalige sluiswachterswoning – moderniseren en op het grondstuk achter de zeedijk een camping, bezoekerscentrum met douches en wellnessvoorzieningen uit de grond stampen. Diverse partijen waren het hiermee niet eens. De rechter is er uiteindelijk aan te pas gekomen en op 1 augustus 2014 kopte het Nieuwsblad van het Noorden “’t Zielhoes blijft zoals het altijd was”.

Een steeds terugkerend drama is evenwel het dichtslibben van de haven. De gemeente laat het haventje regelmatig uitbaggeren, maar het is vechten tegen de bierkaai. In juni 2016 meldde RTV Noord “de geul is uitgebaggerd, zodat de haven weer bereikbaar is voor wadvaarders”.

Terug naar vandaag. Een dubbele espresso op het terras van ’t Zielhoes (tegen een prijs waar ik twee weken zelf koffie van kan zetten) later vond ik het nog te vroeg om al definitief ergens neer te strijken, dus “snelwegvermijdend” met het zonnetje door de voorruit naar Musselkanaal, een lintdorp op de grens van Groningen en Drenthe.
Musselkanaal (onderdeel van de gemeente Stadskanaal) heeft voor campers twee overnachtingsadressen in de aanbieding: camping Musselkanaal en passantenhaven Spoordok, beide met hoge beoordelingscijfers. Het werd de passantenhaven waar ik me settelde tussen overwegend 70-plussers. Wat gebeurt er met al die campers als de eigenaren straks niet meer reizen? Musselkanaal: er valt weinig over te vertellen. Je schijnt er goed te kunnen vissen en de topattractie is ongetwijfeld het standbeeld van Bruintje Beer dat moet herinneren aan een koekjesfabriek. En…. het regende vanaf de namiddag tot de volgende ochtend.

V: 73.922; A: 74.205
woensdag 3 augustus: van Musselkanaal naar de Achterhoek

Spoordok heeft een uitstekende internetverbinding. Helaas krijg je de toegangscode pas op het moment dat de beheerder zijn ronde met de knip doet en dat was ’s avonds tegen negenen. De verbinding was zo goed dat ik zonder één hapering kon kijken naar een opname van de laatste aflevering van het wereldberoemde programma “we zijn er bijna” met Martine van Os van omroep Max. Het programma zou in Musselkanaal opgenomen kunnen zijn, ook daar gebeurt niets. Ik verheug me nu al op de uitzendingen van volgend jaar: er gebeurt weer niets, maar ik blijf kijken.
Via de Duitse A13 (wat rijdt dat lekker relaxed), Ahaus en Zwillbrock terug naar de Achterhoek. En ja hoor: tussen de buien door was het droog. Het waren weer een paar erg leuke dagen.

V: 74.205; A: 74.363