noordpolderzijl

noordpolderzijl

zondag 21 augustus 2016

een rondje nederland

Onder het motto “het nuttige met het aangename verenigen” deden we van 12 tot 19 augustus weer eens een rondje Nederland.

vrijdag 12 augustus: Roerdinkhof Woold
Broer van W bezocht de Achterhoek. Gewoontegetrouw zet hij – met campertje, vrouw en hondje –zijn terras neer op het Roerdinkhof in de gemeente Winterswijk (buurtschap het Woold). Voordat de oude oma opgehaald werd voor een hapje, een drankje en wat gezelligheid hebben W en ik een nieuw type fietstocht ontdekt: de Achterhoek is onlangs voorzien van een wandelknooppuntennetwerk (woord onthouden voor Scrabble); we hebben uitgeprobeerd of zo’n route ook per fiets te volgen is. En jawel: op 1,5 km na ging de tocht over redelijk-goed-te-fietsen-wegen en zandpaden; het lusje door het Wooldse Veen (voornamelijk over vlonderpaden op de grens van Duitsland met Nederland - mooie grensstenen!) hebben we te voet afgelegd.








zaterdag 13 augustus: camping Meibeek Ruurlo
Even een zekeringetje laten vervangen bij de autoboer: Ome Tom en de achteruitrijcamera konden niet meer aangetrapt worden. Meegekeken tijdens de operatie: wat een lading stekkertjes. Moraal van het verhaal: nooit zelf dat spul aanraken en vooral niet willen weten waar het zit. Op naar camping de Meibeek in Ruurlo, slechts 13 km van ons huis verwijderd, maar nog nooit van gehoord. De kleinkinderen stonden er met de tent (en hun papa en mama ook, maar dat is voor oma’s en opa’s toch minder belangrijk?) en er viel nog een (uitgesteld) verjaardagsfeestje van W te vieren. Het is een echte familiecamping met erg veel kinderen die het uitstekend naar hun zin hebben, al was het water van het zwembad wat erg aan de frisse kant. Met het op de website aangeprezen verwarmde zwembad zal wel “door de zon op temperatuur gebracht zwemwater” bedoeld worden. Voor mij overigens geen probleem: “opa zwemt niet in water dat nat is” en dat houden we voorlopig zo.

zondag 14 augustus: Boerderij Hazenveld Kochengen
Soms gaan er rare gedachten door je hoofd terwijl je in je campertje aan het nadenken bent over de zin van het leven. Zo stonden we na de middag al vroeg op het erf van Boer Piet, een veehouder die ook een minicamping heeft (veel regeltjes, maar dat terzijde). Om melk te geven moet een koe één keer per jaar zwanger worden. Leuk voor de koe is het niet: het bezwangeren vindt plaats met een rietje. Het kalf – als het al geboren mag worden: een korte zwangerschap is voldoende voor het melkproductiesysteem – mag na de geboorte maar een paar uur bij de moeder blijven. Meestal roepen ze dagenlang naar elkaar als ze gescheiden zijn. En dat allemaal voor dat pak melk in onze koelkast. De boerin wilde ons in eerste instantie geen plaatsje geven: we hadden niet gereserveerd. Toen W aangaf dat op haar website stond dat er nog drie camperplaatsen en een paar kampeerplekjes vrij waren en dat we daarom geen telefoontje hadden gepleegd kwam de vrouw van Boer Piet (tenminste dat nemen we aan) tot de ontdekking dat er toch nog één plekje vrij was. Onze ogen zagen wat anders (ook de volgende ochtend) maar och: ze zal haar dag wel niet gehad hebben. De camping ligt op één van de aanvliegroutes naar Schiphol dus regelmatig konden we goed zien dat een Boeing 747 inderdaad vier turbines heeft.

maandag 15 augustus: kasteel de Haar
Als je het breed hebt moet je het breed laten hangen, dacht baron Etiënne van Zuylen-van Nijevelt. Desnoods met de centen die je wederhelft heeft. Reden dus om onmiddellijk in gemeenschap van goederen te gaan huwen. Als je vrouw dan ook nog één van de Rothschildjes is (een telg uit een zeer vermogende bankiersfamilie) dan kun je leuke dingen doen. Had de baron zelf niets dan? Jawel, maar behalve zijn titel voornamelijk ruïnes, onder andere het uit de 12e eeuw daterende kasteel de Haar bij Haarzuylens. Deze ruïnes werden door Cuypers (ja die van het Rijksmuseum en het Centraal Station van Amsterdam) en zijn zoon omgetoverd in een kasteel van Assepoester en Sneeuwwitje, geplukt uit een Disneysprookje. Het kasteel werd op de fundamenten van het oude gebouwd en zou aan de buitenkant de vorm krijgen die het ook in de 14e eeuw had, maar dan met een neogotisch tintje zoals we dat van Cuypers kennen. Verder werd het uitgebreid met een châtelet – op zich al een compleet kasteel. Op deze manier is het het grootste kasteel van Nederland geworden. De binnenkant werd van alle gemakken (tenminste voor begrippen van 1890) voorzien: een personenlift, koud en warm stromend water in alle slaapvertrekken, centrale verwarming en niet te vergeten: elektriciteit. Zo’n twee maanden per jaar was de familie er en werd er uitgebreid gefeest met beroemde gasten waaronder Brigitte Bardot, Maria Callas en Roger Moore.

Onze Etiënne hield niet van wachten: de kasteeltuin liet hij beplanten met bomen die al een jaar of 40 oud waren dus meteen een “volgroeide” indruk maakten. Uit de verre omgeving werden ze met mallejannen aangevoerd.
 
Het kasteel dreigde in het afgelopen decennium door de middeleeuwse funderingen te zakken en de financiële lasten werden te zwaar voor de familie Van Zuylen. In 2000 werden het kasteel en het park eigendom van de Stichting Kasteel de Haar en het domein van 350 ha werd verkocht aan Natuurmonumenten. De verbouwing werd gefinancierd door een groot aantal sponsors en omdat de Bankgiroloterij daar één van was mochten we met onze Museumkaart gratis naar binnen: weer € 14,00 per persoon uitgespaard.

dinsdag 16 en woensdag 17 augustus: Delft en Alphen aan de Rijn
Dinsdag was volgens ons “contract” de laatste oppasdag: kleinzoon Q hebben we ’s morgens vroeg thuis opgehaald en hij heeft de dag samen met veel andere kinderen doorgebracht op onze “huiscamping” in Delft, zich vermakend met glijbaan, springkussen, het strandje en een treinbaan.

De volgende dag was het groot feest: onze Q werd vier jaar en dat moest met zijn neefje en nichtjes van moeders kant gevierd worden in Avifauna. Dit vogelpark (geopend in 1950) is van oorsprong een uit de hand gelopen hobby van familie Van de Brink. Toen het park wat later failliet ging en het onder gemeentelijk bewind ook geen financieel succes werd kwam het in 1956 in de handen van familie Van de Valk. Mijn laatste (en enige) bezoek dateert van 1966 toen mijn vader zijn Ford Taunus 12M nog net over de rotonde van Oudenrijn kon sturen (een jaartje of twee later was het omgebouwd tot klaverblad). Het park is in 2012 overgegaan in een stichting, maar - naar ik heb gelezen - nog wel onder leiding van één van de ToekanValkjes.
Het was een geslaagd dagje, met als hoogtepunt dat opa bij de Lori Landing – waar je vogels kunt voeren met suikerwater – meteen de Sjaak was: zijn grijzende, ietwat dunner wordende haar (hij noemt het zelf een weelderige bos haar, laat hem in die waan!) kreeg meteen de volle lading van één van de papagaaien. We zullen maar zeggen dat vogelpoep haargroeibevorderend is.

donderdag 18 augustus: jachthaven de Bijland in Tolkamer
Rond 7.00 uur wakker geworden van vertrekkende vliegtuigen. Of het nu de HV5291 naar Wenen was of de HV6035 naar Rome (of één van de andere vier vliegtuigen die rond deze tijd vertrokken) of omdat het lijf vond dat acht uur slaap voldoende was, we zullen het nooit weten. 12 Graden is goed voor de nachtrust, maar draagt niet bij tot het snel aanvaarden van de ochtend, zelfs niet met een volle pot koffie. Nog een uurtje dan gaat het kacheltje aan: de zon op het dak van ons puzzeltje.

 
Afscheid van Delft en op naar Tolkamer. Deze keer eens niet op de Europakade aan de Rijn, maar – in verband met het verkrijgen van toch wel wat wenselijke schaduw en de aanwezigheid van broer/zwager R met zijn Nugget – de camperplek aan de recreatieplas bij de jachthaven de Bijland. Een minpuntje: gratis meegeleverd wordt het kabaal van de speedboten. Aan het eind van de middag wordt dat lawaai echter steeds minder en na het vertrek van de dagjesmensen stonden we met 9 campers te bbq-en en fikkie te stoken. De jachthaven zelf biedt de nodige faciliteiten (er zijn een beperkt aantal stroomplaatsen) en voor een tientje (overnachting) en 4,50 € (dagparkeerkaart) sta je ’s avonds, ’s nachts en ’s ochtends heel erg rustig.
 
vrijdag 19 augustus: terug naar de Kötteldiek
Nog een kilometer of vijftig scheidden ons van ons andere home-sweet-home, dus al voor de noen was het eerste wasje aan het draaien en konden wij beginnen met onze voorbereidingen van de volgende reis: zes weken naar Spanje en Portugal; vertrek 1 september. Weer eens wat anders dan een beetje rondzwerven door Nederland. Maar daarvoor eerst nog even het jaarlijkse familieweekendje.

V: 12/08 – 74.722; A: 19/08 – 75.175