noordpolderzijl

noordpolderzijl

dinsdag 26 mei 2015

pinksterfamilieweekend



Het familieweekend werd dit jaar (vrijdagavond 22 tot en met maandagmorgen 25 mei) gehouden op camping annex recreatiepark De Huurne in Harfsen. Harfsen maakt sinds een aantal jaren deel uit van de gemeente Lochem. Op de camping was nog volop plek. Op een hoek van een veld op deze SVR-camping was volop ruimte gereserveerd voor twee campertjes en een tweetal tenten. Het weekend stond als vanouds in het teken van dom lullen, goed eten en drinken, fietsen en (niet voor iedereen) wandelen.


Zaterdag 23 mei: fietstocht Gorssel – Wilp – Zutphen – Gorssel

De dag begon met schuilen onder het luifeltje van OBBB, we konden er met zijn achten precies onder. Toen een drietal van het illustere gezelschap vertrok om boodschappen te doen (je moet toch wat eten en wat drinken?) had de rest wat meer ruimte. Het regenwater was ook aanleiding om een paar hinderlijke vogelpoepjes op de bus weg te werken. Tegen de middag klaarde het op en kon op de fiets gestapt worden. De rest van de dag kon zelfs met een beetje optimisme “zonnig” genoemd worden.

Een van de mooiste oversteekjes van de IJssel is het voet-/fietsveer de Dommerholt tussen Gorssel en Wilp. Heel vroeger werd de oversteek gemaakt met een roeiboot die nu nog te bezichtigen is aan de Wilpse kant van de IJssel in het museumcafé “de Kribbe”. Het museum is gewijd aan allerlei (landbouw)materialen die te maken hebben met de Wilpse klei. En: ze hebben er lekkere koffie en taart. Wel vreemd dat je aan de westkant van de IJssel fietsrouteborden tegenkomt van het fietsroutenetwerk “Veluwe”.
 
 
 
Het stikt in de IJsselvallei tegenwoordig van de ooievaars. Het gaat inmiddels zo goed met de beesten dat het ooievaarsstation ’t Zand in Gorssel een aantal jaren geleden gesloten is. In de jaren 70 van de vorige eeuw was de kinderbrenger in Nederland bijna uitgestorven (heeft overigens geen invloed gehad op het aantal geboortes, maar dit terzijde). Ook in andere Europese landen was het slecht gesteld met deze vogel.
 
Om de ooievaar van de ondergang te redden werd er een fokprogramma opgesteld naar Zwitsers voorbeeld: in Zuid-Holland werd begonnen met ooievaarsdorp het Liesveld. Hier werden ooievaars ondergebracht die afkomstig waren van projecten in Zwitserland en Duitsland. Deze ooievaars moesten als stamouders dienen voor de nieuwe generaties die een twaalftal buitenstations in Nederland moesten bevolken om van daaruit weer een in vrijheid levende populatie te worden. Het uiteindelijke doel: ooievaars die de trek weer maakten naar de overwinteringsgebieden in Zuid-Europa en Afrika. Een van de buitenstations was ’t Zand in Gorssel.

De oorzaak van de dramatische teruggang van het aantal broedparen moet gezocht worden in het verslechteren van de biotoop van de ooievaar: verstedelijking, intensivering van de landbouw, ruilverkaveling, verlaging van het grondwaterpeil en het gebruik van bestrijdingsmiddelen tot het midden van de vorige eeuw.
Door het fokprogramma (eerst in gevangenschap en later in vrijheid) en de verbetering van de uiterwaarden in het IJsseldal, actief natuur ontwikkelen waar dat kon door moerasvorming en het creëren van goede voedselgebieden voor de ooievaar is een aantal buitenstations overbodig geworden en werden langzaamaan ontmanteld, zo ook het buitenstation is Gorssel.

Zondag 24 mei: fietstocht naar Vorden, langs de Berkel en het Twentekanaal
Na een koude avond (het tweetal dat niet ging wandelen werd opgezadeld met een grote afwas) en een nog koudere nacht (voor de tentslapers) werd het stralende zonnetje gebruikt voor opnieuw een fietstocht. Ging het op zaterdag naar het zuidwesten, vandaag was het de eerste helft met het neusje in de zon, richting Vorden waar een heel prettige ijscoboer te vinden is. De tocht ging door de bossen en de velden van Almen en Vorden, waar het heel goed knooppuntfietsen is.
 
Twee watertjes kom je tegen van Harfsen naar Vorden: het Twentekanaal en de Berkel. En: de Berkel wordt weer mooi: in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw is de Berkel (die ontspringt in Duitsland) op Nederlands grondgebied kaarsrecht getrokken om wateroverlast bij hoogwater tegen te gaan. Met stuwen en sluizen kon de waterstand strak geregeld worden. Tegenwoordig wordt heel anders tegen waterbeheer aangekeken. Het waterschap Rijn en IJssel, waar de Berkel onder valt, wil dat de oorspronkelijke flora en fauna terugkomt. Door het aanleggen van bochten (tussen Almen en Zutphen werden er in 2014 nog 15 nieuwe aangelegd) met deels hoge en lage oevers is er weer variatie in de stroomsnelheid ontstaan en is de Berkel weer een stuk natuurlijker geworden.

Na de borrel en een uitgebreide barbecue vertrok een aantal sportievelingen om de deelnemers van Roparun door Warnsveld en Zutphen te zien trekken, een aantal andere sportievelingen ging te voet op reeënjacht en de rest van de sportievelingen ging aan de slag met de vette vaat. Na dit geweld moesten uiteraard de laatste restjes uit de laatste flessen opgemaakt worden, immers: je kunt geen volle flessen mee terugnemen naar huis?

Maandag 25 mei

Aan alles komt een eind. De Roparunners waren op tijd terug voor de gebakken eieren met spek en de drie kannen KenG-koffie en toen iedereen zijn eigen bestek weer terug had kon worden opgebroken. Na wat startproblemen van de oudste camper sloten we ons aan bij de velen die camping de Huurne in Harfsen gingen verlaten. Uiteraard ging mijn W. op de fiets via een 40-kilometertochtje terug naar huis.

Het duurt weer ongeveer een jaar tot het weer Pinksteren is.