noordpolderzijl

noordpolderzijl

dinsdag 7 november 2023

napruttelen – 3: zes kippen en één hond vergen aandacht


We hebben de storm overleefd. Kreeg donderdag wel een foto van het museum toegestuurd van een boom die zich voortaan liever liggend staande wilde houden, maar zo'n brok hout loopt voorlopig niet weg. Aangenaam kennismaken: Ciarán. We hebben weer bijna het complete alfabet voor ons. Ludiek berichtje in de Volkskrant van vrijdag: “Wat ook in het water viel door storm Ciarán, was het NK Tegenwindfietsen. Dat evenement zou donderdag op de Oosterscheldekering plaatsvinden, maar volgens de organisatie waren de windstoten te hard om het veilig te kunnen organiseren”Moest het wil in de digitale krant lezen want DPG Media had voor de zoveelste keer geen nieuw blik bezorgers die ze kon opentrekken. Stuurden per post wel een pen om een proefabonnement om te zetten in een vast lidmaatschap. Moet dat tegenwoordig weer met een pen? Wordt dus (voorlopig) weer muisklikkend lezen. `


Muziekje van W op de achtergrond, Spaans dus. Kon ik niet veel van maken. Was ook niet verwonderlijk volgens W, ging over niks: iets met een zwart shirt (tengo la camisa negra). Precies: gezongen door Juanes. Meeslepend liedje, maar vond wel dat W vooral de tekst ya tu amor no me interesa” een beetje nadrukkelijk meezong. Kan me natuurlijk verbeelden want zodra ik het woord “amor” hoor gaan mijn ojos meestal open en mijn corazón wat sneller tikken. Vertaal het volgende maar, sprak W: “Por beber del veneno malevo de tu amor, yo quedé moribundo y lleno de dolor”. En toen ik niet verder kwam dan “Door van jouw kwaadgezind vergif van jouw liefde te drinken ben ik stervende en vol met pijn” vond ik dat Spaanse les toch maar niks voor mij was en ging verder met de geschiedenis van Suriname en alles wat daar mee te maken heeft zoals “Laten het schip voor top en takel leggen en op Gods genade drijven met een sware storm uijt ’t NNW à NW”. Duizendkeer mooier en interessanter!

Kom je dus van rietsuiker op bietsuiker en stuit je plotseling op de volgende tekst (bron Wikipedia): In de 19e eeuw werd beendermeel gebruikt om suikerbieten te zuiveren. Hierbij gebruikte men niet alleen de botten van dieren, maar ook die van gesneuvelde soldaten uit massagraven. Zo ontstond na de slag bij Waterloo vanaf 1830 ter plekke een grote suikerindustrie. Verschillende kranten uit deze tijd schreven over het openen van massagraven ten behoeve van deze bedrijfstak. Word je ook niet helemaal vrolijk van. Gelukkig laat ik me cremeren, weet ik zeker dat ik niet in de suiker terecht kom.

zaterdag 4 november: @ kotten

We moesten er vroeg uit, broer/zwager en schoonzus wilden al bij het krieken der dagen op pad. Iets met een trouwend kind dus dan heb je haast. Las ik niet onlangs ergens “de mens leeft snel, de mensheid echter uiterst traag”? Hondje kon niet mee naar het feest, dus moest er oppas komen. “Kan ik mooi de bus zijn winterstallingsbeurtje geven”, vatte W de situatie samen. Neem van mij aan dat je misschien wel een beurtje wilt, maar beslist geen winterstallingsbeurtje van W. Zelfs de zes kippen die ook bij de op-te-passen-have hoorden zochten dekking. Mocht overigens eerst even een voetbalwedstrijd van kleinzoon T bijwonen, dus het verhaal over “we moesten er vroeg uit” had vooral op W betrekking. Tijdens de wedstrijd was het droog, de buitenkant van de bus werd wel nat, maar dat kwam de eerste twee uur niet van de regen, maar van een warm sopje (“Ik ga toch niet met mijn handen in het koude water zitten”, zei W, terwijl ik met een lange borstel en koud water uit de slang de bovenkant van de bus – dus vooral dakramen en zonnepanelen – mocht schrobben). En toen werden de restanten van het sop weggespoeld door de vloeibare zonnestralen en kon W verder met de binnenkant, terwijl ik “op afstand” de hele museale wereld aan het herorganiseren was en daarna aan het kokkerellen. De Aldi had prettige aardappeltjes (met spek en uien), de Lidl uit Duitsland fijne karbonades zonder bot en de witlof (met appel en mandarijn) kwam in een zakje uit de Jumbowinkel (zonder appel en mandarijn, want die mocht ik nog even snel bij de Plus scoren). Zwagerlief verklaarde mij later voor gek dat ik in mijn bussie ging koken op twee kleine pitjes terwijl ik gebruik had kunnen maken van zijn horecakeuken, inclusief oven en magnetron en weet-ik-wat-nog-meer. Vind primitief koken gewoon leuker. Een Vera (NPOstart+) en een Huub Stapel met Napoleon maakten de avond compleet. Jammer dat Puzzel maandag de stalling ingaat.


zondag 5 november: @ kötteldiek

Het allerlaatste stof werd vannacht door de natuur verwijderd. Sommige mensen noemen dat regen. Kwam tijdens een rondje internet tegen dat een willy-willy een tornado (of zo je wilt: wervelwind) is. Volgens het Wikiwoordenboek is het afkomstig uit een onbekende Australische Abororiginaltaal. “Je had het zelf kunnen verzinnen”, waren de woorden van W toen ik haar met het woord confronteerde. Ben niet zo creatief, ook de uitdrukking “Overdag zie je koalaberen, 's nachts zijn het grizzlies” komt niet van mij af. Na het laatste stukje krant (had het verhaal van de crompouce nog niet gelezen) mocht ik met bussie weer naar huis. W had nog iets met een muziekvoorstelling in een kerk in Duitsland). Op weg naar huis nog maar eens nadenken over die crompouce. Opgezocht: het is een combinatie van een croissant en een tompouce. De croissant wordt open gesneden en gevuld met banketbakkersroom. De bovenkant wordt voorzien van een laagje roze chocolade. En voilá, de crompouce is geboren.

maandag 6 november: @ stalling

En weer een jaar voorbij. Een jaar met maar weinig overnachtingen (in het busje dan). Waren het er vorig jaar nog 163, dit jaar bleef de teller steken op 128. Dit had vooral te maken met het annuleren van onze reis naar Marokko. Deze reis zou in totaal zo'n 70 dagen duren en daar hadden we eigenlijk al een beetje rekening mee gehouden. Even wat feiten: 41 % overnacht op betaalde camperplaatsen, 7 % op gratis plekken en in 25 % van de gevallen hebben we onze ACSI-kortingskaart laten zien. Schorsen al weer duurder geworden, € 80,20. Met een maand heb je het er alweer uit, dus je hoeft geen medelijden te hebben. Bus mag een paar maanden gezellig doorbrengen met een paar vriendjes in een water- en winddichte schuur. Ergens in de buurt van 1 maart kijken we wel weer verder. Een mooi jaar. En volgend jaar? Volgend jaar is er weer een jaar. En dan? Nog volkomen onbekend al hoor ik in verschillende wandelgangen diverse geruchten: zoonlief wil met zijn gezin ons huis een maandje lenen (hij gaat verbouwen) en een vriendin van W wil graag de Caminho Português lopen (van Porto naar Santiago de Compostella). W zou dan meelopen en ik met de camper er achteraan met een voedselverstrekkende en slaapplaatsverzorgende rol. Maar niks staat nog vast.

dinsdag 31 oktober 2023

napruttelen – 2: niet alleen voetbalgras is heilig

Ze zijn er nog de campings waar je met een rol wc-papier onder de arm naar het toiletgebouw moet omdat de campingexploitant het vertikt om toiletpapier ter beschikking te stellen. Vooral in Frankrijk zijn we ze het afgelopen jaar tegengekomen en daar waren de toiletten ook meestal ontdaan van wc-bril. Het kan ook anders en dat is de nieuwe trent: GLAMPING. In de taalkunde noemen we glamping een “kofferwoord”: de woorden “glamourous” en “camping” zijn aan elkaar geplakt. Niks primitief kamperen in een lekkend puptentje: vaak wel tentzeil, maar dat is dan gespannen boven een keukenblok die thuis in je aanbouwkeuken niet zou misstaan. Slapen op een luchtbed? Ben je betoeterd: gewoon Auping boxsprings in je ledikant. Het woord glamping is nog niet zo oud: de term "glamping" werd voor het eerst genoemd in dat landje aan de andere kant van de Noordzee en wel in 2005, het duurde nog een paar jaar (tot 2016) voor het werd opgenomen in het Oxford English Dictionary. In het Nederlands werd de term voor het eerst gebruikt in 2009. Het woord is dan wel nieuw, glamping is al eeuwen oud. Kwam onlangs een afbeelding tegen van een diplomatieke top in 1520. Frans I van Frankrijk en Hendrik VIII van Engeland waren er bij. Feestje vond plaats ergens in Noord-Frankrijk en staat bekend onder de naam “Goudlakenkamp”. Heb je het liever internationaler dan mag je “Field of the Cloth of Gold” noteren als je Engels wilt spreken of “Le Camp du Drap d'Or” wanneer je de Franse taal prefereert. Welke taal dan ook: ze knutselden er 2.800 tenten en paviljoens in elkaar en dat alles om de vriendschapsband tussen twee landen te verbeteren. 


Maken we even een sprongetje naar het begin van de vorige eeuw. Ook toen was er sprake van glamping: rijke
ontdekkingsreizigers en deelnemers aan safari's vertrokken naar Zuid-Afrika. Zij waren vaak maanden van huis en als je diepe zakken had en niet bereid was om comfort en luxe achter je te laten dan kon je beschikken over elektrische generatoren, inklapbare badkuipen en niet te vergeten voldoende champagne. Voldoende gekleurde medemensen om die rommel allemaal voor je te transporteren.

Je vraagt je misschien af: hoe komt die vent er nu weer bij om over dit onderwerp te schrijven. Heel simpel. Kwam de term “glamper” tegen op een camperwebsite. Ging over een wel erg luxe uitvoering van een camper(tje). Klinkt goed: voortaan camperen we niet meer maar we gaan glamperen! Geweldig toch?





zondag 29 oktober: @ balgoy

W naar huis met het autootje, ik knoopte er nog een dagje-in-mijn-uppie aan vast. Gewoon een dag helemaal niks doen. Nou ja: moest eerst naar Balgoy rijden, wel even 130 kilometer aan het wieletje draaien. Rijd de camperplaats op, komt daar Ruud (de eigenaar) heel hard aanrennen. Rivierklei, en de vochtigste oktobermaand sinds jaren. Is hij bezorgd dat ik vast kom te zitten? Weet het niet, maar hij heeft deze week al drie keer een tractor of een vrachtwagen moeten laten komen om campers uit de prut te trekken. Misschien is zijn gras wel heilig. Kan me er wat bij voorstellen: campers kunnen vervelende sporen in een drassige ondergrond trekken en zelfs na een jaar zie je de sporen nog. Hij loodste me heel prettig een verhard plekje op. Kwam er alleen even later achter dat ik wel erg ver van de stroompaal stond. Koelkast dus op gas, laptop na een paar uur aan de omvormer en niet de volle kerstverlichting aan. Scheelt warempel ook weer drie Euro. Moeten we vaker doen, kunnen we waarschijnlijk zonder bijstand de winter door. Nog wel even op de Chinees naar de Jumbo, kippeneindje en op dat moment redelijk weer. Beetje wind, maar met maximale ondersteuning heb je daar beslist geen last van. Activiteiten als lezen, dutten en een paar regels tikken brengen je zo naar het kookmoment. Restantje aardappelen van vrijdag, een braadworst en een paar sperzieboontjes vormen samen een voedzaam geheel. Heb niet naar nutriscores gekeken, vind ik weer zo'n modegril. Was inmiddels weer gaan regenen, maar onze glamper kan daar tegen. Even wennen aan de nieuwe tijd. Zon op/onder: 07:28/17:11 (gegevens Balgoy), dus erg vroeg donker. Rijtemperatuur tussen 12 en 15 graden.

maandag 30 oktober: @ kötteldiek

Rare klok hebben we in de camper. Gaf gisteren de hele dag nog de zomertijd aan en vanmorgen vroeg was hij weer bij de tijd. Je zou toch zeggen dat de moderne techniek er voor kan zorgen dat elke klok exact om drie uur een uur terugspringt? Voor de volledigheid en voor die mensen die willen weten wat voor boeken ik verslind. De afgelopen dagen was dat “Dagverhaal van eene reis naar Paramaribo en verdere omstreken in de kolonie Suriname” (1842), geschreven door Gaspard Philippe Charles van Breugel. Het boek begint met een voorrede en de eerste regels daarvan luiden: “Het dagverhaal mijner reis en oponthoud in de kolonie Suriname, was niet voor de pers bestemd; en te vergeefs zoude men daarin eene beschrijving dier kolonie zoeken, het is zoo min voor geleerden geschreven, als dat het aanspraak maakt, om in eene boekenkamer te pronken; het zijn de waarnemingen, zoo als ik die ter plaatse zelve deed en mogen als zoodanig tot eene bijdrage verstrekken ter nadere kennis dier volkplanting, terwijl het hier en daar nuttige wenken bevat en zoo ik hoop een aangenaam onderhoud verschaffen zal”. Weet het: je moet een beetje geschift zijn om te kunnen genieten van dit soort vertellingen.

De afstand van de camperplaats naar ons huis bedroeg exact 92 kilometer. Later op de dag kwamen daar nog 37 bij voor een bezoekje aan de Lidl in Duitsland en natuurlijk een tankbeurt voor het autootje (niet de bus), 173,9 voor een litertje E10, da's een kwartje per liter goedkoper dan in Nederland. Rijtemperatuur 12 tot 15 graden en zon op/onder: 07:25/17:07. En daarmee is dan ook dit verhaal weer compleet. Even een paar daagjes wat anders en dan in Kotten op een hond en zes kippen passen. Later!




zondag 29 oktober 2023

napruttelen – 1: halloween in het westen

Jazeker, ik weet het: Halloween valt op 31 oktober omdat dat de avond vóór Allerheiligen is. Halloween is afgeleid van All Hallows' Eve (= Allerheiligenavond). Gaan we nog verder terug in de tijd dan is 31 oktober op de Keltische kalender Oudejaarsavond (het nieuwe jaar begon bij de Kelten op 1 november). Komt oorspronkelijk uit Engeland waar christenen zich dan voorbereidden op de feesten van Allerheiligen en Allerzielen. Die gaan over de dood en het leven na de dood. Allerheiligenavond werd uiteindelijk afgeschaft als kerkelijk feest, maar thuis bleven de mensen het gewoon vieren. En toen ze naar Amerika emigreerden namen ze het mee. Daar werd het een feest voor kinderen en jongeren, van peuters tot studenten.

In de wijk Ackerswoude van Pijnacker (kleinzoon Q woont daar) wordt het in het weekend gevierd, dit jaar voor de zesde keer. Omdat Q met zijn ouders en oma langs de deuren wil gaan (trick or treat) is aan opa gevraagd om evenals vorig jaar verkleed als heks het nodige snoepgoed uit te reiken. Dat we daarvoor naar het westen moeten rijden, twee overnachtingen boeken op camping De Drie Morgen en ook nog wat voedselvoorzienende werkzaamheden moeten verrichten is volgens W volstrekte bijzaak, want “dat heb je toch over voor je kleinkind!” Waarvan akte. “En waag het niet om meer dan een halve pagina te schrijven over de geschiedenis van Halloween!” waren haar slotwoorden. Ga ik ook helemaal niet doen, want voor ik het weet heb ik weer een half boek geschreven over feiten die niemand interesseert, bijvoorbeeld dat Allerheiligen vroeger vrijwel overal op 1 november werd gevierd, behalve in Ierland waar dat op 20 april plaatsvond. Volsta met de zeggen dat het feestje net als Moederdag en Valentijnsdag een leuke aanleiding is voor de middenstand om hun omzet een boost te geven. Volgens mijn buurvrouw is het een feest dat niet zou mogen gehouden vanwege het “heidense” karakter: geesten oproepen en zo. Maar zij viert op 31 oktober dan ook het begin van de reformatie en that's different cook. Kon me er vroeger druk om maken, tegenwoordig ben ik “too old” om ergens over te piekeren. Buurman aan de andere kant zegt het op zijn Achterhoeks: “Mwah, gezellig maor völs te weinig bier” en daar ben ik het dan weer helemaal mee eens. Voor onze vaste fotokijkster: lekker veel plaatjes vandaag. 






In Lichtenvoorde maken ze er dit jaar ook werk van en wel op de koopzondag van 6 november. B
asisscholen zijn uitgenodigd om deel te nemen aan een pompoenenwedstrijd en er is een spinnenspeurtocht in de binnenstad waar “leuke Halloweenaccenten” worden aangebracht.




vrijdag 27 tot zondag 29 oktober: @ zoetermeer

Naar het westen dus op vrijdag met bus en auto. Dat laatste vervoermiddel was voornamelijk bedoeld om ons te verplaatsen tussen Zoetermeer en Pijnacker. Waarom? Het is 's avonds te vroeg donker, het weer is onbestendig en vergeet de temperatuur niet. Voldoende redenen om niet te hoeven fietsen. Weer op de Drie Morgen in Zoetermeer, nog een beetje een kale camping, vooral in het najaar. In ieder geval zijn de planten gedurende de tijd dat wij er er waren niet van droogte gestorven, er was voldoende vloeibare zonneschijn aanwezig. W op vrijdag nog even te voet de buurt verkend. Ze had graag gezien dat de rook van haar schoenzolen afkwam, maar ze was na een paar minuten al weer drijfnat terug. Later op de middag nog een keer geprobeerd, wederom met weinig succes.

V: 203.301; A: 203.465. Rijtemperatuur: 11 tot 12 graden, ruitenwisserwerk. Zon op/onder: 08:29/18:22 (gegevens Nootdorp, volgens de telefoon ligt de camping daar het dichtst bij).

Zaterdag was voor mij voor een groot deel een rustdag. W ging met onze dochtert naar de sauna en ik moest het fort bewaken. Geen probleem: had nog wat schrijfwerk voor een vrijwilligersclub. Laat in de middag werd ik opgehaald door een bijna gekookte wederhelft en had ik daarna vooral een voedselverstrekkende rol. Erwtensoep al eerder deze week klaargemaakt. Volk vindt het lekker maar gunt zich niet de tijd om uitgebreid te kokkerellen. Geef toe dat er leukere werkjes bestaan dan knolselderij schoonmaken en in dobbelsteentjes snijden. Later op de avond een heksspelende en snoepuitdelende rol voor alle trick-or-treatjes die in de wijk Ackerswoude van Pijnacker op de bel durfden te drukken. Weer een heel bijzonder spektakel.


In de nacht van zaterdag op zondag kregen we het jaarlijkse cadeautje van de regering: een uurtje langer in bed mogen blijven. De regering inderdaad, want die besloot in 1977 de zomertijd (weer) in te voeren. Reden? Besparing van energiekosten. Misschien hadden ze het artikel van Benjamin Franklin (“An Economical Project for Diminishing the Cost of Light”) in hun achterhoofd. In dit artikel uit 1784 beschreef hij hoe hij op een dag om zes uur 's ochtends wakker geworden was, naar buiten had gekeken en gezien had dat de zon al op was. Bovendien constateerde hij dat de zon op dat vroege uur ook al licht gaf. Verspilling, meende Franklin, die stelde dat mensen ontzettend veel kaarsen en geld konden besparen als ze in de zomer een paar uur ‘eerder’ zouden leven. Met zijn bevindingen werd niks gedaan. De volgende die met plannen over de invoering van de zomertijd kwam leefde ruim 100 jaar later en heette William Willett. Hij schreef in 1907 de brochure “The Waste of Daylight” waarin hij aankaart dat het economisch erg jammer is dat het “[...] heldere licht van de vroege ochtend in de lente- en zomermaanden zo zelden wordt gezien of gebruikt [...]”.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de zomertijd door de Duitsers voor het eerst echt ingevoerd. De oorlog was duur en om kolen te besparen besloot Duitsland op 30 april om één uur voor middernacht de zomertijd in te voeren. Ook in de bezette delen van België en Frankrijk werd dit ingevoerd. Nederland volgde het voorbeeld een dag later. Engeland voerde de zomertijd drie weken nadien ook in. Na de oorlog werd dit besluit teruggedraaid. In de Tweede Wereldoorlog ging Nederland op bevel van de Duitsers van de Amsterdamse Tijd over op de Midden-Europese Tijd. De klok moest één uur en veertig minuten vooruit worden gezet zodat het in Nederland even laat zou zijn als in Duitsland. In 1946 werd de zomertijd afgeschaft. In 1977 werden zomer- en wintertijd echter alweer ingevoerd. Dit keer vanwege de oliecrisis. Door in de zomer langer gebruik te maken van het zonlicht, zou er energie bespaard worden. 

Er zijn al enige tijd plannen om dat gedraai aan de klok in de gehele Europese Unie weer af te schaffen. Het standpunt van de overheid: “De Europese Commissie wil de zomertijd en wintertijd afschaffen. Het kabinet vindt dat de Europese Commissie nog niet duidelijk aangeeft wat de voor- en nadelen van de afschaffing zijn. Daarvoor is een diepgaande effectbeoordeling door de Europese Commissie nodig. Het kabinet ziet deze effectbeoordeling als een belangrijke volgende stap in de uiteindelijke standpuntbepaling."

Het voordeel van de wintertijd was vannacht dat we een uurtje langer in bed konden genieten van een storm (of spreek je bij windkracht 6 niet van storm?) die probeerde ons busje van de wielen te blazen. Is niet gelukt maar we stonden vanmorgen op met het gevoel dat een martini van James Bond moet hebben: “shaken not stirred”. Het voortdurend begieten van het plaatwerk met water heeft dan misschien een zuiverende maar op den duur geen rustgevende werking. Beetje brak wakker worden dus (correctie: W dan, naast mij kunnen ze met een elektrische ijzerzaag de complete Eiffeltoren in stukjes van 5,23 cm zagen en dan nog zal ik niet wakker worden). Na de afbakbroodjes en het gekookte eitje scheidden zich onze wegen: W ging met haar autootje huiswaarts en ik knoopte nog een dagje eenzame afzondering aan het weekend vast.

zaterdag 21 oktober 2023

nazomeren 2023 – 20: de cirkel is rond

Oeps: alweer een paar dagen thuis en het laatste verhaal nog steeds niet geschreven. Heb ik altijd: terug op de Kötteldiek en meteen meegenomen in de vaart der volkeren. Woensdag uitruimen en daarna twee dagen vrijwilligerswerk. Nu moet het laatste verslag maar even uit de pen vloeien. 


We deden dinsdag nog even boodschappen bij de Jumbo in Horst. Was tot voor kort een filiaal van Jan Linders. Jan Linders is er mee gestopt, winkels zijn vooral ondergebracht bij Albert Heijn, een aantal bij de Jumbo (in Horst bijvoorbeeld was er al een AH-filiaal). Kwam vroeger vaak bij de Jumbo, tegenwoordig bijna nooit meer. Heeft een aantal redenen. Belangrijkste is de prijs. Geelblauw is toch een stuk goedkoper. Een andere reden is onze Frits. Frits wie? Frits van Eerd. Een vreemde man. Voor wie het niet meegekregen heeft: ruim een jaar geleden (13-09-22) viel de FIOD in opdracht van het OM het huis van Van Eerd binnen. Het Openbaar Ministerie vermoedde (en vermoedt nog steeds) witwaspraktijken (via onroerendgoedtransacties, autohandel, contante stortingen en sponsorcontracten in de motorcrosssport). Ook was er mogelijk sprake van btw-fraude in de autohandel. Behalve Van Eerd werden nog acht mensen in deze zaak opgepakt. Bij het doorzoeken van de woning van Frits van Eerd en het terrein van het hoofdkantoor van de supermarktketen in Veghel zijn volgens het Financieele Dagblad honderden biljetten van 500 en 200 euro aangetroffen (104 biljetten van 500 euro en 253 biljetten van 200 euro). Het bezit van biljetten van 500 en 200 euro wordt door de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) als belangrijke indicator van witwassen gezien. In het normale betalingsverkeer worden deze biljetten amper meer gebruikt. Van Eerd werd na vijf dagen vrijgelaten, maar blijft wel verdachte in het onderzoek. Ton van Veen, die na het (eerst tijdelijke, later definitieve) vertrek van Van Eerd de nieuwe Jumbo-baas werd, haalde in korte tijd de stekker uit alle sponsorcontracten: allereerst werd de motorsport in de ban gedaan. Tot dat moment was Jumbo, en vooral topman Frits van Eerd, onlosmakelijk met die motorsport verbonden. Later werd ook bekend dat de geldkraan voor de wieler- en schaatsploeg wordt dichtgedraaid door Jumbo. Ook Max Verstappen wordt naar de kant gehaald. De persoonlijke sponsorrelatie van Frits met de wereldkampioen in de Formule 1 wordt beëindigd. Een heel andere aanpak dan eerder, maar je kunt je niet aan de gedachte onttrekken dat de voorbije jaren in een aantal opzichten verdacht veel weg had van doorgeschoten hobbyisme en amateurisme. De vraag is of ik wel boodschappen moet en vooral wil doen bij zo'n club? Heb wat moeite met Godefridus Franciscus Theodorus van Eerd.

Werd een week geleden gewezen op een foto die op het blog stond: “octobre rose”. Of ik de diepere achtergrond wel kende? Om eerlijk te zijn: nee! Gaat erom dat de maand oktober in het teken staat van aandacht voor borstkanker en het inzamelen van geld. Google maar eens op BCAM (Breast Cancer Awareness Month). Niet iedereen loopt weg met “octobre rose”, er zijn critici die wijzen op belangenconflicten van bedrijven die het bewustzijn over borstkanker sponseren en tegelijkertijd profiteren van diagnose en behandeling. Ga ik me nu niet meer druk om maken, misschien een volgende keer weer.

woensdag 18 oktober: @ kötteldiek

Ken je die van de reis naar Marokko? Nou, ze gingen niet. Sommige mensen om ons heen vonden het un petit sneu. Wij niet. We hebben een ander reisje gemaakt, niet zo lang (voor Marokko zouden we twee maanden onderweg zijn, nu nog geen drie weken), maar wel mooi. We begonnen na de aanlooproute bij Jan Linders in Ittervoort (die omgebouwd werd tot AH) en eindigden, voordat we de laatste kilometers naar de Kötteldiek aflegden, bij een andere Jan Linders in Horst (die Jumbo werd). Mooie reis, geen lange nabeschouwingen deze keer, daarvoor was de tocht niet lang genoeg. Laat ik deze keer volstaan met een aantal “mooiste”, “beste” en/of “lelijkste” zaken.

Beginnen we met het mooiste tegeltje volgens W: “Jij bent de zon, jij bent de zee, ik doe de afwas, jij kijkt tv”. Kan me hierbij van alles maar ook niks bij voorstellen. Er is er maar één die de afwas doet, dat is W (ik kook namelijk en taken moet je eerlijk verdelen). Dat betekent dat W over mij zou zeggen “Jij bent de zon, jij bent de zee”, kan ik nog inkomen, want ik ben het zonnetje thuis. Alleen dat laatste kan dan weer niet kloppen: ik kijk bijna geen tv, alleen naar een ander scherm.


Tijdens onze fietstochten in Frankrijk en Spanje kwamen we regelmatig “opknappertjes” tegen, vaak ook ruïnes waar helemaal geen eer meer aan te behalen viel. De mooiste bouwval was een oud stationsgebouw aan de voie verte van Langres naar Poinson-Beneuvre. Spoorlijn in dienst van 1883 tot 1963.


Bij de keuze van de mooiste fietsroute van de afgelopen reis heb ik het moeilijk. We hebben veel prachtige tochten gemaakt, waaronder een aantal heen-en-weertjes: langs een water heen en langs hetzelfde water terug omdat het niet anders kon: delen van de ViaRhôna en de Dolce Via. We maken ons dan altijd maar wijs dat je op de terugweg de zon van de andere kant hebt en een ander uitzicht, maar het blijft een heen-en-weertje. Leuker wordt het wanneer Tante Komoot samen met mij aan het werk gaat en er een “rondje” uitgestippeld wordt. Twee voorbeelden: in het zuiden van Frankrijk hebben we op 8 oktober een tochtje gemaakt langs het Canal du Midi, vervolgens via het Étang de Vendres naar de Middellandse Zee en via Valras-Plage door de binnenlanden weer terug. Een paar dagen later hebben we een schitterende tocht gemaakt door de redelijk vlakke binnenlanden van l'Estartit (dat is dan al Spanje).


De lekkerste koffie scoorden we in Frankrijk in Nissan-les-Enserune nadat we een paar prachtige muurschilderingen en een mooie kerk hadden gezien. W genoot van haar cappecino, mijn koffie is dan altijd een stuk kleiner. Was op dat moment wel erg blij dat ik even van het zadel was verlost. Had zoals de Belgen dat zo plastisch weten uit te drukken “pijn aan de poep”.
Kreeg daar later nog een vraag over: nee, heeft niks met ontlasting te maken.


De foto met het meest interessante verhaal stuurde W naar de (klein)kinderen met als onderschrift “(O)pa wist nog wel een mooi fietsweggetje...”, waarbij ze vergat te vertellen dat het allemaal de oorzaak van Tante Komoot was die die dag de rol hoofd route had.


De mooiste overnachtingsplaats was op het eind: camperplaats de Zandberg in Meterik, gemeente Horst aan de Maas. Alles pico bello voor elkaar en all-in net iets meer dan 20 € per nacht. 

Mocht me niet meer zo kwaad maken over de verkrachting van de geschiedenis die toegepast is bij de kasteelruïne van Horst. Welke idioot haalt het in zijn hoofd om naast de oude stenen een uitkijktoren te bouwen? Volgens W ben ik niet meer zo flexibel als vroeger. Ongetwijfeld! Kan ook zijn dat ik me oud en niet meer van deze tijd voel.


Konden op de Zandberg nog even “de koffer met pis” inleveren voor we de laatste kilometers (voor een deel door het Duitse land) gingen afleggen. Thuis aangekomen stond de dagteller op 110 kilometer.. Rijtemperatuur tussen de 7 en 9 graden. Zon op/onder: 08:02/18:33 (gegevens Lievelde). Even een weekje wat anders dan reizen. Of ik maar de ouwelullenstokken (nordic walkingpoles) uit de bus wilde halen, er moeten een paar kilo's van dit prachtige lichaam verdwijnen. Meld me binnenkort weer, misschien wel mager, maar nog steeds gezond?