noordpolderzijl

noordpolderzijl

dinsdag 28 april 2015

paasweekend 2015


Paasweekend 2015

Pasen hebben W. en ik doorgebracht in het Woold bij Winterswijk. Uitvalsbasis was SVR-camping “De Brömmels”, een geitenkaasboerderij tegen de Duitse grens aan - www.brommels.nl – van Ellen en Bert Kots. We hebben deze camping gekozen omdat we op vrijdag twee kleindochters moesten oppassen en deze boerderij van alles voor de kinderen te bieden had. Overigens: het wandelen met een geit hebben we maar overgeslagen.

 
Vrijdag 03 april

’s Morgens de kleinkinderen opgehaald. Best wel “pannend” voor de jongste (bijna 3) om bij opa in de camper te zitten. Alleen al de rit naar het Woold (zo’n 16 kilometer) was een feestje. Jammer dat de ondergrond van de kampeerveldjes de weelde van 3,5 ton niet konden dragen en we daarom genoegen moesten nemen met een verhard plekje. We hebben er trouwens uitstekend gestaan.

De dag was overigens zo om: spelen, eten, spelletje doen, geitjes kijken, ijsje eten, speeltuintje in en nog een keertje geitjes kijken. ’s Avonds werden de meiden opgehaald door zoon/vader J. en natuurlijk moesten alle geiten nog een keer bekeken worden, papa had ze nog niet gezien.  
 

Zaterdag 04 april

De muts op en de handschoenen aan op de fiets, want behoorlijk frisjes. De ouders van W. wonen in Winterswijk en via een (groot) ommetje zijn we daar geland en via een nog groter ommetje teruggefietst naar de camping. We hebben al veel gefietst in deze omgeving en elke keer komen we paadjes tegen waar we nog nooit eerder geweest zijn.

De broer van W. stond met zijn vrouw op een “kindluwe” camping “De Roerdinkhof”, een kilometertje van ons vandaan. We zijn er ’s middags op de borrel geweest en zagen daar wat een camper voor ravage kan aanrichten in de natte weilanden (overigens een wildvreemde camper). www.roerdinkhof.nl

Zondag 05 april

Ook deze dag stond in het teken van de fiets: nog meer onbekende paden en weggetjes. De dag begon met een veelbelovend zonnetje. De terrasje in Winterswijk zaten dan ook al behoorlijk vol.

Kenmerkend voor het oostelijk en zuidelijk gebied van Winterswijk is de aanwezigheid van scholtenboerderijen. Scholten waren rijke boeren die, als een soort rentmeester, een gebied beheerden voor de eigenlijke eigenaar van de grond. Deze eigenaren waren rijke adellijke (Hof van Gelre) of kerkelijke (Bisschop van Munster) instellingen die zelf ergens anders resideerden. Dit systeem noemen we het hofstelsel. Omdat het gebied rondom Winterswijk erg afgelegen lag, bemoeiden de eigenaren van de grond en de overheid zich hier echter niet met de gang van zaken. De scholten konden zich hierdoor gaan profileren als officiële eigenaren van de grond, wat ze dus feitelijk niet waren. Uiteindelijk wisten zij in een juridische strijd met de overheid aan het begin van de negentiende eeuw, zelfs officieel eigenaar te worden van het onroerend goed dat zij eeuwen lang beheerden.

Op zo’n fietsdag kom je dan ook aardig wat van die imposante bouwwerken tegen.

En toen gebeurde het weer: het zadel van vouwfiets twee brak af, op exact dezelfde manier als in Spanje bij Valencia. En ook nu weer had ik het geluk nog maar een klein eindje te hoeven fietsen. Metaalmoeheid van de bout die het zadel met de zadelpen verbindt? We zullen eens contact opnemen met de leverancier.

’s Avonds werden we door R. en S. opgehaald om in een andere buurtschap van Winterswijk, namelijk Corle te gaan eten. Boerderij de Woord, of zoals een Achterhoeker zegt: ‘Woordman’, was een kleine Saksische boerderij met slechts enkele koeien, een paard en een klompenmakerij. De toenmalige eigenaar (begin 1900) bouwde een zijstukje aan de boerderij om daar een borrel te kunnen schenken. Op dat moment ontstaat het begin van een lange horecageschiedenis die bijna honderd jaar later (1995) resulteert in boerderij-restaurant de Woord. S. was de BOB en bracht ons na een uiterst prettige avond weer bij ons campertje terug en mocht daarna nog een kilometertje doorrijden om haar busje weer in het weiland van de Roerdinkhof te parkeren.

Maandag 6 april

Na een laat ontbijt en de nodige schoonmaakwerkzaamheden was het tijd om de barre tocht (16 kilometer) huiswaarts te ondernemen. W. vond het handiger om per fiets te gaan (hoefden we dat ding in ieder geval niet op de fietsendrager te laden). Een paar kilometer van huis en toch het idee hebben dat je in een totaal andere omgeving zit.