noordpolderzijl

noordpolderzijl

maandag 11 oktober 2021

weer een paar dagen alleen op pad

W heeft een tijdelijke hond, een oppashond dus. Eigenlijk stond er een zeiltocht geboekt voor deze dagen, maar één van de drie musketiers is verhinderd: kan vrouwlief door omstandigheden niet alleen laten. Met zijn tweeën dan varen? Kan, maar vorige week zag het ernaar uit dat het zou gaan hagelen, sneeuwen, stormen en “het was er zo koud, de rijp lag op de daken”. Dus feest gecanceld. Jammer, dit is weer om met de blote kont op de wadden te lopen; bij wijze van spreken dan. Maar er komen volgend jaar ongetwijfeld nieuwe momenten en nog meer kansen. Alleen met mezelf en Puzzel is ook niet verkeerd. En W? Die heeft de hond. “Die luistert tenminste nog”, waren haar afscheidswoorden.

vrijdag 8 oktober: @ lettele

Wilde helemaal niet naar Lettele, wilde naar Wehl, camping de Dassenboom. Noemt zich natuurcamping. Vrij goedkoop: voor één persoon met camper en stroom iets meer dan een tientje. Maar toen ik daar uit mijn busje stapte had ik binnen de 30 seconden natte voeten en kletsnatte broekspijpen. Niet gemaaid gras dus enhoog! Natuur? Een soortement weiland met van die plekken waar vroeger ooit gras gegroeid heeft maar dat door het plaatsen van voortenten en grondzeilen ernstig de vernieling in is geholpen. Kortom: wat er op de ene plek tekort is, is er op een andere teveel en omgekeerd. Kreeg een beetje de kriebels en toen bleek dat internet “naatje” was, maar snel het natuurkampeerterrein verlaten. Wanneer de telefoon geen hotspot wil worden, omdat er te weinig signaal is, heb ik het al snel bekeken. Kan natuurlijk een tijdelijk dipje zijn geweest. Het gebeurt wel vaker dat ik een wifitest doe en er een zeer laag getal tevoorschijn komt, terwijl een half uur later een score van in de 90 wordt bereikt, maar dan nog: die natte voeten! Dus naar Lettele. De bedoeling was om twee of drie nachten te blijven, het werd al snel duidelijk dat het er maar eentje zou worden: vliegen. Zelden zoveel vliegen gezien. De hor in de schuifdeur kon ze niet tegenhouden en meppen was geen doen. Dus deur dicht en de toverspuitbus “ik-dood-alles-wat-vliegt” uit la douce France even gehanteerd. Zelf maar even buiten gaan zitten, wie weet heeft dat giftige spul ook op mij uitwerking. Dacht eerst dat ik alleen last had van het gespuis (stinkende bus of zo), maar buurman met een keurig schoon Knausbusje had hetzelfde probleem: ook zijn hor heeft een klein kiertje, dus ook hij driftig spuiten. Meer campers waren er niet (er kwamen er nog een paar tegen zonsondergang). Na een half uurtje dakraam en zijraam (beide een goed sluitende hor) maar opengegooid zodat ik verantwoord om een uur of half vijf naar binnen kon, het wordt wel vroeg frisjes in deze tijd van het jaar.

Kachel niet nodig gehad, om elf uur was het nog steeds een kleine 20 graden in de bus. Begonnen in “Ik ben maar een neger” van Jef Geeraerts. Was vroeger dol op die schrijver, zeer waarschijnlijk omdat hij geen blad voor de mond nam en zeer realistisch schreef (W noemt het literaire porno, heeft ooit een klein beginnetje gemaakt aan de Gangreenserie, maar na de derde “neger-met-olifantenlul-in-altijd-halfstijve-toestand” de pijp aan maarten gegeven). Zijn detectives zijn van een heel ander kaliber. Ben benieuwd naar dit boek.

V: 169.351; A: 169.444

Rijtemperatuur: 12 – 16 gr.


Op:
07:48; onder: 18:54

Een mistig begin, later volop zon.

Wifi-signaal: 35 %, KPN 4G

CP de Brandkoele; 14 €
Lettele;
14,00 all-in

zaterdag 9 oktober: @ nunspeet

Ik overdrijf niet wanneer ik zeg dat ik vanmorgen ten minste 150 dode vliegen heb opgeruimd. Het leek alsof er een zak met krenten door de bus was gegooid, vieze troep. Wel even het kacheltje aan: bij het opstaan om half acht was het binnen maar acht graden, zelfs een paar bakken koffie kunnen dan het oude lijf niet meer verwarmen. Hoorde deze week van een kennis de volgende opmerking: “de koffie was niet lekker, maar de kopjes wel erg mooi”. Mijn koffie was wel goed binnen te houden en werd opgediend in zo’n lelijke witte mok van de Ikea, omgekeerde wereld dus. Beetje werken aan dit blog, een leuke afleiding elke keer weer. Het is een goede manier om al de indrukken die je tijdens het reizen opdoet te ordenen. En als er geen voorvallen zijn die beschreven moeten worden dan schiet me altijd wel iets te binnen waar hoognodig wat over gezegd moet worden.

Waar gaat het henen?” is de hamvraag,
in ieder geval weg van de vliegen! Belooft een mooie dag te worden en dan moet je optimaal zon vangen. Schoot me ineens te binnen dat we een paar weken geleden onze najaarsreis hebben afgesloten op een nieuwe camperplaats in Nunspeet, camperpark Kostverloren met plekken die van ‘s morgens vroeg tot aan sunfall in de zon liggen. Moet je niet aan denken in hartje zomer: de hele dag de zon tetterend op je dak, maar nu is er niets mooiers te bedenken. Goede dekking door de KPN van hun netwerk en als dat wegvalt is er ook nog een redelijke campingwifi. Even Miep van Google op “snelwegen vermijden” zetten en karren maar. Mooie route, alleen min of meer dwars door Deventer, da’s dan weer wat minder op zaterdagmorgen. Prima plekje gevonden in Nunspeet, stonden al wat meer van die woondozen en later kwamen er nog een paar binnengedruppeld. Benieuwd wie er morgenvroeg weggaat: we zitten hier in de Biblebelt en één van de regels van de camperplaats is dat je op zondag niet mag aankomen. Vertrekken kan, maar graag tussen tien en elf. Kan nog tot laat in de middag beslissen of het één dan wel twee nachtjes wordt/worden, de camperplaatsbaas (zeg maar Chris) doet dan zijn rondje. Denk dat het verkassen wordt, een eindje rijden op zondag is altijd leuk.


De Biblebelt, andere namen Bijbelgordel of refoband, is de aanduiding voor een strook die door Nederland
loopt waar relatief veel streng-gereformeerden wonen. Deze mensen stemmen vrijwel allemaal op de SGP, dus wordt de ligging van de Biblebelt gemakkelijk gevonden door verkiezingsuitslagen op de kaart in te tekenen. Bijgaand kaartje geeft de verkiezingen van 2010 weer. Nunspeet ligt echt op de Biblebelt: geen koopzondagen en zelfs de supermarkten houden op zondag hun deuren gesloten. Kun je niet anders verwachten: van de 21 raadsleden zijn er 7 van de SGP en 4 van de Christenunie. De andere partijen: Gemeentebelang (6), CDA (2), PVDA/Groenlinks (1) en VVD (1). De gemeente Nunspeet wordt bestuurd door een coalitie van SGP, ChristenUnie en Gemeentebelang. De coalitie heeft dus 17 van de 21 zetels in handen, lekker regeren toch?

Zit ik in mijn stoel in het zonnetje mijn zonden te overpeinzen, krijg ik een appje van G te L: “Zit je weer in Verweggistan?” Verweggistan, gaat Donald Duck daar niet regelmatig naar toe als hij weer eens geblunderd heeft en voor de zoveelste keer een ramp heeft veroorzaakt in Duckstad waardoor iedereen boos op hem is? Door naar Verweggistan te gaan kan hij dan de razende menigte ontvluchten en zijn staart redden. Ken ook nog een Absurdistan, volgens Gerrit Komrij (De gelukkige schizo – 1985) moet dit een land zijn dat van absurditeiten aan elkaar hangt. Zullen we dan Afgelegerije en Hoedoejoestan (waar de maharadja bijna zo rijk is als Dagobert Duck) maar onbesproken laten? En al die onzin borrelt naar boven met gesloten oogleden.

“En wat eet je dan als je alleen onderweg bent?” was de vraag van M te H. Ze weet dat ik de kok thuis ben, dus eigenlijk kan ze die vraag beter aan mijn achtergebleven wederhelft stellen. Zeer waarschijnlijk zal haar antwoord zijn: “Dag één een maaltijdsalade, dag twee kant-en-klare gehaktballen van de Jumbo en dag drie een salade van Koos Prins”. Mijn antwoord is wat gecompliceerder. Normaal haal ik een bak bami bij de Aldi en versier dat met van alles en nog wat. Deze keer had ik in de diepvries nog een restje boerenkool staan, jusje van een Lidlpakje en een verse worst van de Aldi leveren voor twee dagen een voedzame maaltijd op. En dag drie wordt een pastasalade met alles-wat-ik-nog-in-huis-heb. Afbakbroodjes en eieren zijn goed voor ontbijt en lunch, gelardeerd met een plakje ham en kaas en wat groenvoer, maar van dat laatste niet te veel: je zou maar een vitaminevergiftiging oplopen! Vergeet ik nog te vermelden dat een paar toastjes met blauwschimmelkaas heel goed kunnen fungeren als een toetje.

Vanmiddag om kwart over vijf weer de melkparade: alle Agnessen, Anna’s, Jacoba’s en andere beesten met een cijfer achter hun naam sjokken dan in ganzenpas (bestaat het woord koeienpas eigenlijk) richting melkstal. Mooi gezicht.

Het schijnt koud te worden vannacht met een minimum van 4 graden, te bereiken morgenvroeg om een uur of 6. Ben benieuwd of Puzzel incontinent wordt, bij zo’n temperatuur laat ze uit voorzorg al haar water lopen. Vorstbescherming noemen ze dat. Wel regelmatig een angstige blik op het controlelampje werpen: de gasbus gaat al een hele tijd mee, dus een dezer dagen gaat hij op “empty”, ‘s nachts is dat geen probleem: kan onder drie dekbedden slapen, overdag ook geen probleem, maar om in het donker een gasbus te verwisselen? Dan maar wat eerder onder de lapjes.


V: 169.444; A: 169.490

Rijtemperatuur: 11 – 12 gr.

op 07:52; onder 18:56

Een mistig begin, vervolgens half bewolkt en na enen volop zon

Wifi-signaal: 90 %, KPN 4G

CP Kostverloren Nunspeet; code 99.905; 15,85 (één persoon) all-in

zondag 10 oktober: @ bentelo

Frisjes vanmorgen, de Truma maakt overuren. Koffie, afbakbroodjes, beetje “kuisen” en tegen half elf op weg. Deel van de N309 gereden, officieel begint de weg al in Lelystad en eindigt in Epe (aansluiting A50).

Heel veel sporen van wilde zwijnen in de berm. Moet levensgevaarlijk zijn om hier in het donker of bij het ochtendgloren te rijden. Er zijn overigens veel te veel van die wroeters (bron en ook nevenstaand staatje: Faunabeheereenheid.nl). Men telde er dit seizoen zo’n 10.000, terwijl een aantal van 1.350 “wenselijk” is. Meer dan dit aantal is slecht voor de kwaliteit van de bossen, omdat de dieren dan de jonge aanplant opeten en er teveel aanrijdingen zijn. Dat er dit jaar zoveel wilde zwijnen op de Veluwe voorkomen komt omdat er de afgelopen jaren veel meer vruchten en noten aan de bomen zaten dan normaal. Zo’n jaar van overvloed wordt “mastjaar” genoemd. Zo’n mastjaar kwam vroeger gemiddeld eens in de negen jaar voor, nu al acht opeenvolgende jaren. Volgevreten zwijnen planten zich gemakkelijk voort en blijven in de bossen, waardoor ze door de jagers moeilijk te vinden zijn. Dit jaar is het anders met de voedselsituatie: er is te weinig mast. Dat is weer een voordeel voor de wildbeheerders: de zwijnen komen het bos uit op zoek naar voedsel, waardoor afschieten relatief gemakkelijk is. De laatste drie maanden zijn er al 5.000 neergeknald, de poelier zal er blij mee zijn. Tot 1 februari mag er nog geschoten worden en daarnaast zullen de komende maanden een groot aantal beesten sterven door gebrek aan voedsel en ook onze nieuwe vriend Bor de Wolf zal een handje helpen, maar iedereen is ervan overtuigd dat er aan het eind van de winter beslist meer dan de beoogde 1.350 zwijnen zullen rondhuppelen. Nog even en ons koningshuis deelt mee dat ze door deel te nemen aan de zwijnenjacht actief betrokken is bij het in stand houden van de wildpopulatie en dat het daardoor gerechtvaardigd is de kroondomeinen af te sluiten voor het publiek.

Een uitvoerige babbel met John, de eigenaar van de Bentelose Esch, vooral over maïs en de rare rol die onze minister van Landbouw, meisje Schouten, gespeeld heeft door eerst de poot stijf te houden dat al het mais op 1 oktober van het land af moest zijn en op het allerlaatste moment bepaalde dat er een paar weken uitstel verleend werd. De buurman van John is hels: “Heb ik toch nog een paar weken te vroeg laten hakselen en ingekuild”. Na elkaar alvast prettige feestdagen en een voorspoedig 2022 te hebben we gewenst (we zien elkaar ongetwijfeld niet eerder dan in het voorjaar en je moet de etiquette in acht nemen) kon ik in de avondstand: Jef Geeraerts aan de kant gelegd en voor de tiende keer begonnen in Herfstij der Middeleeuwen van Johan Huizinga. Het boek dateert uit 1919 (nee toen waren er nog geen e-readers) en is nog in de oude spelling waarbij de mensen nog echte menschen waren en een extra klinkertje heel gewoon was. Kachel aan, John heeft 16 ampère op de paal, dus het elektrieke kacheltje op standje levensgevaarlijk en geen gevaar voor doorgeslagen zekeringen.

V: 169.490; A: 169.577

Rijtemperatuur: 8 – 12 gr.

op: 07:48; onder 18:50


Een mistig begin, vervolgens half bewolkt en na enen volop zon, eigenlijk net als gisteren.



Wifi-signaal: 79 %, KPN 4G

CP de Bentelose Esch, Bentelo; 15,00 all-in

maandag 11 oktober: @ home

De loonwerkers waren reeds om 7 uur bezig, misschien waren zij het of was het het zachte tikken van de regen op het camperdak. Kachel aan en terug onder de wol. Kalmpjes aan de hele ochtendroutine afgewerkt, inclusief de afwas van twee dagen. Tegen elven richting huis. Het was weer prettig deze dagen: ik was een aangenaam gezelschap. Thuis wacht W, nog meer aangenaam gezelschap!

V: 169.577
A: 169.614

Rijtemperatuur: 12 – 14 gr.

op: 07:50; onder: 18:49

Een regenbuitje tijdens het opstaan; daarna wisselend bewolkt.